Aktuelne vijesti

Videokonferencijska predavanja iz Maribora

Na eMPIRICI održano prvo u nizu web videokonferencijskih predavanja za studente

Snimak dijela predavanja na daljinu možete pogledati OVDJE.

U utorak 26.02.2013. godine Visoka škola eMPIRICA  je realizovala prvo u nizu web videokonferencijskih predavanje za svoje studente, što je ujedno bilo i prvo predavanje na daljinu ovog oblika realizovano na nekoj visokoškolskoj ustanovi u Brčkom. Predavanje je održao ugledni profesor Fakulteta elektrotehnike i računarstva Univerziteta u Mariboru prof.dr. Matjaž Debevc koji je gost-profesor i na brojnim slovenačkim i evropskim univerzitetima, a kojeg je od ovog semestra angažovala Visoka škola eMPIRICA za izvođenje nastave na  predmetu Algoritmi i strukture podataka. O kakvom stručnjaku je riječ govori i podatak da je do sada učestvovao na 55 naučno-istraživačkih projekata iz oblasti računarstva i automatike i objavio više od 400 publikacija.

Predavanje je putem Interneta održano pomoću software-skog alata Adobe Connect koji pruža niz pogodnosti za održavanje web videokonferencijskih predavanja. Profesor Debevc je za potrebe  izvođenja nastave kreirao virtualnu učionicu u kojoj je imao potpunu kontrolu nad učesnicima u pogledu davanja prava na riječ i dijeljenja desktopa i aplikacija. Virtualnoj  učionici su mogli pristupiti svi studenti I. godine studijskog programa Inženjerska informatika, redovni studenti koji su se nalazili u učionici Visoke škole eMPIRICA u Brčkom, kao i studenti na daljinu sa svojih lokacija – od kuće ili sa posla. Svi učesnici ovog videokonferencijskog predavanja su mogli vidjeti i čuti profesora i studente iz učionice, te su mogli međusobno komunicirati govorom i tekstualnim porukama u realnom vremenu. Tokom održavanja nastave na daljinu profesor Debevc je korištenjem raznih mogućnosti alata Adobe Connect uspješno izlagao gradivo i uspostavljao interakciju sa studentima. Korištenjem opcije Desktop Sharing studenti su mogli, zajedno sa video i audio prikazom profesora, pratiti njegovu prezentaciju kao i njegov rad u drugim aplikacijama koje je pokretao u cilju objašnjenja gradiva. Svi studenti su imali mogućnost da usmeno ili putem chat-a postave pitanja i iskažu mišljenje. Za procjenu nivoa znanja studenata ali i njihovog praćenja predavanja profesor je koristio mogućnost Adobe Connect-a za postavljanje pitanja u formi ankete, gdje su studenti na postavljena pitanja imali ponuđene odgovore a profesor je automatski dobivao povratnu informaciju o rezultatima odgovaranja studenata.

Cijelo web videokonferencijsko predavanje je snimljeno i  može se ponovno pogledati na Internetu, što je jako korisno za naše studente na daljinu koji zbog poslovnih obaveza nisu bili u mogućnosti da nam se pridruže u zakazanom terminu predavanja. Po završetku predavanja studenti u Brčkom su bili puni utisaka a neke su podjelili i sa nama. Najviše ih je impresionirao ovaj, za njih novi način izvođenja nastave, koji im je bio jako zanimljiv iako predmetno gradivo nije bilo lagano. Posebno su bili zadovoljni činjenicom da svoja znanja stiču od profesora kakav je prof. Debevc koji je veliku pažnju posvetio praktičnoj primjeni gradiva kroz razne primjere u čije rješavanje su se mogli i sami uključiti i diskutovati ih.

Visoka škola eMPIRICA ima dogovorenu dugoročnu saradnju i sa drugim eminentnim profesorima sa Univerziteta u Mariboru i Tehničkog univerziteta u Grazu, te vrhunskim ICT stručnjacima iz Hrvatske i SAD-a, sa ciljem da svojim studentima obezbijedi pristup savremenim iskustvima u ICT oblasti i podučavanje od strane svjetski priznatih predavača i stručnjaka.  

Why to Choose to Study at eMPIRICA

College of Computer Science and Business Communications eMPIRICA in Brcko District BiH offers truly unique study programmes in BiH and high quality access to educational process, which puts students' demands and needs in focus.

Read more

 

Top 10

Ten reasons why to study at College of Computer Science and Business Communications eMPIRICA

Read more

 

Dual Diploma-Transnational Study Programme

eMPIRICA College and Ljubljana School of Business received in September 2012 from the Slovenian Quality Assurance Agency for Higher Education NAKVIS (www.nakvis.si) authorisation to conduct transnational Business Informatics studies and issue BIH-SLO diplomas.

Read more

 

Price List- Tuition that Covers all Studies Expenses

Dear students, so as to make your studies more financially affordable, keeping a high level of quality we have devised a scholarship that covers all your expenses during the studies.

Read more

 

Recognition of Exams and Industry Certificates

We believe that many of you partly received education at other higher education institutions. We recognise your every knowledge which is connected to out study programme.

Read more

 

Certiport Testing Centre

In November 2012, College of Computer Science and Business Communications eMPIRICA became Certiport testing centre.

Read more
 

Local Cisco Networking Academy VS eMPIRICA

Local Cisco Networking Academy eMPIRICA

Read more

 

 

 

 

YouTube Channel